неделя, 19 май 2013 г.

Водач на МПС – част 2


Важно е да знаете, че въпреки, че можете да се запишете за обучение преди да сте станали пълнолетни, то за да се положите изпит най-важното и задължително условие е да имате навършени 18 години.
При явяване на шофьорски курсове, всеки кандидат желае да получи шофьорската книжка възможно най-бързо, а за да стане това, самото обучение трябва да е кратко. Но за какъв период става въпрос? Тоест, какъв е минималният период, за който при който можете да получите максимално кратко обучение за водач на МПС? Обикновено минималния срок на обучение е близо месец или ако трябва да бъдем точни, по нормативни документи е около двадесет и два дни. Ако сте попаднали на автошкола, която предлага по-кратко обучение, трябва да знаете, че това е в разрез с всички нормативни документи и обикновено подобно обучение е изпълнено с пропуски или с една дума – некачествено!
Що се отнася до времетраения, обикновено кандидатите се интересуват от максималните часове, за които могат дневно да се явяват за теоретично и практическо обучение. В отговор на това, можем да кажем, че е прието теоретичното обучение да е с дневна продължителност не повече от шест часа, а практическата максимум два учебни часа.
Трябва да подчертаем, че учебните часове при шофьорски курсове, както и при други видове обучения се равняват на по-малко от 60 минути или за да бъдем точни, един учебен час се равнява на петдесет минути.
Относно документите за записване, ако отговаряте на условията, след като премине самото обучение е необходимо да представите пред ДАИ своята лична карта, оригинала на дипломата за завършено образование (поне основно) и документ, който показва, че сте платили съответната такса (държавна), която позволява явяване на изпит. След като положите успешно изпита пред ДАИ е необходимо да представите документ, удостоверяващ, успешното полагане на изпита (теория и практика) за управление на МПС, за да получите своето свидетелство. Освен това, трябва да преминете и курса към БЧК за оказване на първа помощ, чиято продължителност е един ден.
В случай, че не сте положили успешно някой от изпитите, можете да заявите желанието си за явяване отново на него като е необходимо да представите необходимите за тази цел, документи.
Има определени срокове, които трябва да се спазват при записването за шофьорски курсове и Вие би следвало да се съобразите с тях, ако искате да получите шофьорска книжка.

1 коментар: