неделя, 19 май 2013 г.

Водачи на МПС – част 1


Доста често, повечето кандидат-шофьори се колебаят дали да започнат въпросния курс, защото било то от познати, приятели или роднини са чували, че записването за шофьорски курсове не е лесна задача. Повечето от вече явилите се твърдят, че самото кормуване и теоретичния изпит са по-трудни, отколкото изглеждат. Друго притеснение на бъдещите кандидат-шофьори е дали те са подходящи за записване, защото не знаят какви са условията за кандидатстване в автомобилна школа. За да внесем яснота, в последващия текст сме поместили отговори на едни от най-често задаваните въпроси свързани с условията за кандидатстване, самото протичане на обучението, информация свързана с изпита и получаването на правото за шофиране.
За да се запише за курс за водачът на МПС, категория В, водача трябва да отговаря на някои условия свързани с възрастта, образованието, здравословното състояние, вида гражданство и т.н. Това са изисквания, за които може да са каже, че са основни и на които трябва да отговаря един кандидат, ако иска да се запише за шофьорски курс. Когато кандидатствате, не е необходимо да сте пълнолетни, но трябва да имате навършени поне седемнадесет години и девет месеца. Относно образованието, минималното такова, което трябва да притежавате е основно образование. За да се превърнете в  кандидат-шофьор, трябва да имате добро здравословно състояние, което Ви позволява да упражнявате дейността, свързана с управление на съответния автомобил, за да може да избегнете евентуални пътни транспортни произшествия (ПТП-та) и на последно място е необходимо да сте гражданин на Република България или, ако сте чужденци да сте с постоянен престой в България, който трае от поне шест месеца.
Ако отговаряте на тези изисквания, то Вие ще бъдете допуснати до обучение, което да ви подготви за самия изпит, при който при успешно полагане, ще получите шофьорска книжка.
Самите шофьорски курсове, обаче се състоят от две части: практическа (кормуване) и теоретична, която има за цел да ви подготви за листовките, които се решават при изпит. Обикновено, теоретичната част от обучението е с продължителност минимум четиридесет учебни часа. По време на тази част от подготовката се изучава различна теория свързана със устройството на автомобила и закона за движение по пътищата. Практическата част се отнася до научаването Ви от инструктор да работите с автомобил.
Записвайки се за шофьорски курсове, Вие ще получите солидна теоретична и практическа подготовка, която да Ви помогне да положите успешно изпита и да се сдобиете с документ за шофиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар